Mediterranean Garden Society
Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής

» αρχική σελίδα
» ο σύλλογος
» κλάδοι
» πληροφορίες
» το περιοδικό TMG
» σπάροζα
» ελλάδα
» κύπρος
» κήποι μελών
» ανταλλαγή σπόρων
» ημερολόγιο
» εγγραφές
» επικοινωνία

Ανταλλαγή σπόρων του MGS

Η Chantal Guiraud από το Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία έχει οργανώσει ένα σύστημα ανταλλαγής σπόρων για τα μέλη του MGS. Η Chantal έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη ποικιλία σπόρων που θα δείτε παρακάτω, που προέρχονται από δική της συλλογή αλλά και από άλλα μέλη που έχουν αρχίσει και προσφέρουν. Ο κατάλογος τώρα είναι έτοιμος για παραγγελίες. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες πριν παραγγείλετε, και να έχετε υπόψη σας ότι αν και δεν είσαστε υποχρεωμένοι να στείλετε σπόρους ως αντάλλαγμα, αυτός είναι ένας βασικός τρόπος που έχει η Chantal να συμπληρώνει τους διαθέσιμους σπόρους και να τους πλουτίζει με νέες ποικιλίες. Παρακολουθείτε αυτή τη σελίδα για αλλαγές στον κατάλογο.

Γύρισα από την Κρήτη με το νου γεμάτο εικόνες ονειρεμένων τοπίων, και τις τσέπες γεμάτες σπόρους. Αυτά τα μικρά ενθύμια από την επίσκεψή μας θα σας επιτρέψουν να φτιάξετε τον δικό σας κρητικό κηπάκο και να εκτιμήσετε την απίστευτη αφθονία των αρωματικών φυτών του νησιού.

Η κρητική άγρια χλωρίδα  συνίσταται ουσιαστικά από  θάμνους και υπόθαμνους που συχνότατα μασουλιούνται από κατσίκες, μεταξύ αυτών και των άγριων κρητικών κατσικιών με την ονομασία κρί-κρί. Υπολογίζεται ότι η κρητική χλωρίδα περιλαμβάνει πάνω από 2.000 είδη από τα οποία περίπου 160 είναι ενδημικά. Βλέπει κανείς πεύκα και σφένδαμνους και τα τοπικά κυπαρίσσια στα βουνά, και πλατάνια και κυπαρίσσια στις παράκτιες περιοχές. Οι ελιές είναι πανταχού παρούσες, και το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της πασίγνωστης κρητικής δίαιτας, που μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή μας, αλλά, πιστέψτε με, δεν βοηθάει καθόλου τη σιλουέτα.

Ορίστε μια ματιά σε μερικά από τα φυτά που είδαμε στην Κρήτη και μπορέσαμε να συλλέξουμε σπόρους. Αυτός ο κατάλογος θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τυπικά μεσογειακά φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και πολλές φορές αρωματικά.

 • Acer sempervirens. Ο μόνος αειθαλής σφένδαμνος με φύλλα παρόμοια με του A. monspessulanum.
 • Ballota pseudodictamnus.
 • Ceratonia siliqua, (η χαρουπιά).Όμορφο δέντρο που καλλιεργείται για τους καρπούς του, τα χαρούπια. Το μέγεθος του σπόρου ήταν πάντα το ίδιο και γι αυτό το χρησιμοποιούσαν για να ορίζουν την μονάδα βάρους για το χρυσό, το καράτι.
 • Cionura erecta. Αναρριχώμενο πολύ αρωματικό, όμως δηλητηριώδες, εξ ου και η τοπική του κοινή ονομασία «ψόφος.»
 • Cistus creticus, (λαδανιά). Αυτός είναι ο κίστος από τον οποίο συλλέγεται το λαύδανο. Μπορεί να αγοράσει κανείς τσίχλα που φτιάχνεται με την γόμα από τα φύλλα του που έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
 • Crithmum maritimum, (κρίταμο).
 • Erica manipuliflora. Ένα μικρό ρείκι με φθινοπωρινό χρώμα.
 • Eryngium maritimum, κοινώς γαλανόχορτο ή γαλανάνγκαθο. Βρίσκεται στην αμμουδιά δίπλα στη θάλασσα, εξ ου και το όνομα του.
 • Medicago arborea, μηδική η δενδρώδης. Πραγματικό μεσογειακό φυτό με θερινή φυλλοβολία για περιορισμό της απώλειας υγρασίας
 • Myrtus communis, η μυρτιά, με πολύ αρωματικά φύλλα.
 • Otanthus maritimus, Ώτανθος ο παράλιος. Βρίσκεται στις αμμουδιές, τα φύλλα του καλυμμένα από ένα πυκνό χνούδι.
 • Pancratium maritimum, το κρινάκι της θάλασσας είναι ένα απ τα πιο όμορφα αγριολούλουδα που στολίζουν τις αμμουδιές κάθε καλοκαίρι. Οι ανάλαφροι καρποί του μοιάζουν με κομματάκια κάρβουνο και επιπλέουν στο νερό που τους σκορπίζει στις ακτές.
 • Phlomis cretica, η Αγγαραθιά, χνουδάτος υπόθαμνος με πολλά κλαράκια που δεν γίνεται ψηλότερος από 50 πόντους.
 • Phoenix theophrasti, φοίνικας ενδημικός στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, και έχει ταξινομηθεί ως «τρωτό.» Γνωστό είναι το περίφημο Φοινικόδασος στο Βάι της ανατολικής Κρήτης.
 • Sideritis syriaca subsp. Syriaca. Είναι ενδημικό της Κρήτης παρά την ονομασία του.Από αυτό γίνεται το «Τσάι του Βουνού» που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στον Βοτανικό Πάρκο έξω από τα Χανιά.
 • Urginea maritima (ασκέλλα ή Σκιλοκρόμμυδο) Παρά την ονομασία του βρίσκεται και στα βουνά, σε περιοχές με φρύγανα, σε δάση από δρύες και ελαιώνες.
 • Verbascum arcturus (στη περιοχή Χανίων το λένε μαρουλίδα). Από τα 40 είδη Verbascum που φυτρώνουν στην Ελλάδα, αυτό βρίσκεται μόνο στην Κρήτη.
 • Vitex agnus-castus, η λυγαριά. Αρωματικός θάμνος με ευλύγιστα κλαδιά που παλιά χρησιμοποιούνταν στην καλαθοποιία. Πολλές ονομασίες του περιλαμβάνουν τη λέξη «αγνό» γιατί θεωρείται κατασταλτικό του λίμπιντο.

Επίσης έφερα από την Κρήτη σπόρους από: Acacia farnesiana (γαζία), Aronia melanocarpa, Artemisia dracunculus (εστραγκόν), Erysimum sp., Erythrina sp., Lavandula x heterophyllaMelanoselinum decipiens, Melia azedarach, Ocimum basilicum, Origanum sp., Ruta graveolens (απήγανος), Senna sp., Thevetia peruviana (θηβέτια) και Trachelospermum asiaticum.

Κάνοντας κλίκ εδώ θα πάτε στον πλήρη κατάλογο των σπόρων στον κεντρικό ιστότοπο του MGS, στην αγγλική γλώσσα. Τα φυτά αναφέρονται, προς το παρόν, μόνο με το βοτανικό τους όνομα.

Παραγγελίες (χωρίς διορίες) πρέπει να σταλούν σε μένα στην ταχυδρομική διεύθυνση:
Chantal Guiraud
75 Rue de la Vielle Poste
3400 Montpelier, France

ή στο mgsseedlist@gmail.com

Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το όνομα και τη διεύθυνσή σας.

Τα μέλη μπορούν να παραγγείλουν 10 πακέτα, και οι δωρητές 15. Δεν υπάρχει χρέωση: αυτή η υπηρεσία είναι προσφορά σε όλα τα μέλη του MGS. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που ένα είδος που θέλετε έχει τελειώσει. Τα περισσότερα είδη είναι διαθέσιμα σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα μέλη φέρουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση στους νόμους περί αποστολής σπόρων του τόπου διαμονής τους.

Η σπορά (στο βόρειο ημισφαίριο) καλό είναι να γίνεται Ιανουάριο/Φεβρουάριο/Μάρτιο, σε μεσογειακά κλίματα όμως η σπορά (σε γλάστρες για μεγαλύτερη σιγουριά) το φθινόπωρο είναι επίσης δυνατή.

Χρειαζόμαστε συνεχώς νέους σπόρους, και αυτό ισχύει προπαντός για τα δέντρα και τους θάμνους. ΄Ηθελα να σας παρακαλέσω να προσπαθήσετε να μου στέλνετε σπόρους έστω και σε μικρές ποσότητες, καθαρούς και φυλαγμένους σε χάρτινους φακέλους, με το όνομα του φυτού, γένους και είδους, και τη χρονιά και τον τόπο της συγκομιδής.

Chantal Guiraud.www.MediterraneanGardenSocietyGreece.org
Τα δικαιώματα (c) των περιεχομένων ανήκουν στην πηγή ή τον συγγραφέα. Αναπαραγωγή μόνον κατάπιν αδείας..


σχέδιο και συντήρηση ιστοτόπου: Hereford Web Design